Видеове складове – любопитни факти

Складът е най-често срещаната форма за съхранение на стоки и суровини, въпреки че вече се срещат и друг тип „складове“ като например сървърни ферми за компютри и тн. Някои складове представляват масивни структури, които едновременно приемат и предават стоката, която се товари на големи камиони, за да стигне до предназначеното й място.

Ще разгледаме няколко основи типа складови площи:

Частен склад

Частен складТози вид склад е собственост на компанията, която го използва, а чрез него се оперира с множество доставчици, дистрибутори и директни клиенти. Например голяма търговска верига може да има няколко регионални складове, които да осигуряват навременните доставки до магазини, дистрибутори и търговци на едро.

За пример можем да дадем търговската верига „Кауфланд“, която разполага с централен склад в село Стряма, който снабдява магазините на регионално ниво.

Публичен склад

Публичен склад - BLCSПубличният склад по същество е пространство, което може да се отдава под наем за решаване на краткосрочни или дългосрочни потребности. Било то за съхранение на стоки или суровини или за тяхната дистрибуция. Търговците на дребно, които използват своите собствени частни складове могат понякога да търсят допълнително пространство за съхранение, ако техните складове са достигнали капацитета си. Възможно е да възникне нужда за наемането на допълнително складово пространство, ако даден търговец е закупил по-голямо количество стока от обичайното, която например е била предложена на търговеца на по-ниска цена предвид количество.

За пример можем да дадем складовата база BLCS, която дава под наем складови площи, които са подходящи дори и за промишлена дейност.

Автоматизиран склад

Автоматизиран склад - KärcherС напредването на компютърните и робо технологиите много складове вече са автоматизирани. Нивото на автоматизацията варира от малки транспортни ленти чак до напълно автоматизирани съоръжения, където са необходими само няколко работника, за да се справят с дейността на съхранение за хиляди стоки. В действителност все повече складове използват машини за обработка на почти всички рутинни дейности. Като например преместването на цели палети със стоки на различни етажи в сградата или пък даже преместването на стоки между отделни сгради, които могат да бъдат с дължината на цели две футболни игрища.

Складове с контролирани климатични условия

Климатизиран складТози тип складове управляват съхранението на много видове продукти, включително тези, които се нуждаят от специални условия за работа като фризери за съхраняване на замразени продукти, контролирана влажност за по-деликатните продукти като например цветя, както и свръх чисти помещения за обработка на високо чувствителни компютърни продукти.

Разпределителни центрове

Разпределителен центърИма някои складови помещения, където стоките се задържат за много кратко време. Тези складове служат като точки в разпределителна система, при която продуктите/стоките се получават от много на брой доставчици, докато в същото време се доставят до многобройни клиенти. В някои случаи този тип складове имат приложение и  за дистрибуцията на бързо развалящи се храни. Така храните идват рано сутринта и се преразпределят към други складове или магазини до края на работния ден.