Иновации в офис конструирането

По-бързо, по-лесно, по-евтино

Всеки собственик на бизнес сграда с офис помещения иска тя да бъде „гъвкава“, енергийно ефективна и евтина за поддръжка, но същевременно да покрива нуждите на своите наематели.

Окачен под в офис сграда под наемКонвенционалното окабеляване в стените е изключително неефективно, остаряло и трудно за поддръжка. Всяка промяна по позицията на даден кабел, добавяне на нов или отстраняване на повреда коства много време и пари. Същото важи и за въздуховодите на вентилацията. Те стават изключително трудни за поддръжка, когато са внедрени в стените на офис сградата.

Подобни архаични инсталации не само, правят построяването на дадена офис сграда по-скъпо, но и съществено увеличават разходите по построяване.

Окачен под?

Повечето хора знаят какво е окачен таван, но малцина все още са чували, че съществува и окачен под.

Окаченият под (повдигнат под или двоен под) предоставя възможността да се изгради повишена структура, чиято основа обикновено е бетонна плоча, за да създадете кухина, в която да се проведат най-различни видове кабели, тръби и вентилационни отводи.

Двойният под се използва широко в модерните офис сгради, както и в специализираните области като командните центрове, ИТ дата центровете, компютърните зали или с други думи там, където се изисква много окабеляване и полагане на различни видове тръбопроводи и въздуховоди.

Окачен под в офисТози тип подова настилка може да бъде монтирана на различна височина от 50 mm до 1200 mm,  за да може максимално да отговори на конкретните нужди. Конструкцията се състои от мрежовидно съединени метални профили, на които се монтира подовото покритие. Конструкцията може да бъде покрита с различни подови покрития, за да отговарят на нуждите, като мокетни плочи, ламинати, мрамор, камък и анти-статични покрития за използване в компютърни зали и лаборатории.

Окаченият под има най-различни видове приложения. Например, когато в самото начало офис сградата е проектирана с подово въздушно климатизиране, може значително да се намалят строителните разходи, както и оперативните разходи за енергия на сградата. Полагането на въздуховодите под окачения под изисква по-малко място на етаж, като по този начин се намалява общата височина на сградата, което от своя страна намалява цената на фасадата на офис сградата. Вентилаторите и климатиците, които са позиционирани в пода са много по-малки и изискват по-малко енергия, тъй като горещия въздух се издига естествено нагоре към тавана, затопляйки се допълнително от контакта с хората и компютрите.

Освен това преместването на контакти и интернет точки може да бъде извършено много бързо, когато сградата е проектирана да комбинира модулно електрифициране и окабеляване в стените и пода. Окаченият под наистина е супер ефективен, особено ако трябва да сравним този прост и удобен процес с конвенционалното къртене за прокарване на нови кабели в стените, пробиване на дупки и тн.

Тъй като все повече компании строят нови или реновират старите си сгради, за да се покрият изискванията на LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) използването на окачена подова настилка ще продължава да расте. Съветът USGBC (Съвет за зелено строителство на САЩ) твърди, че приблизително 25% от всички новопостроени сгради в САЩ покриват екологичните изисквания на LEED.